Vestea momentului despre WhatsApp: se întâmplă zilnic și contribuie și milioane de români

de: Andrei Simion
30 10. 2020

Suntem în pandemie și fiind la depărtare unii de alții, încercăm să păstrăm legătura cu prietenii, cu familia în mod virtual.

Pandemia a dus la creşteri spectaculoase pentru serviciile de comunicare în general. WhatsApp, liderul incontestabil al categoriei, doboară noi recorduri de utilizare. E vizibil și în România, unde milioane de români se bazează pe aplicație pentru mesaje, apeluri vocale, videouri, ba chiar și educație într-o anumită măsură.

Cea mai folosită aplicaţie de chat a ajuns în postura de a trimite într-o zi, în medie, o sută de miliarde de mesaje pe zi. Aplicația a exploatat și profitat de nevoia în creştere de comunicare pe fondul pandemiei.

Este important că este vorba de o medie a traficului, nu de un vârf. WhatsApp atingea şi până acum, în anumite zile de vârf, precum noaptea de Revelion, pragul de o sută de miliarde de mesaje. Însă, acum, acest nivel este norma aproape zilnică.

În urmă cu șase ani, pe platformă se trimiteau zilnic în medie 50 de milioane de mesaje, la jumătate faţă de astăzi. Atunci, însă, WhatsApp avea sub 500 de milioane de utilizatori.  Acum, WhatsApp are peste două miliarde de utilizatori în întreaga lume. Cel mai apropiat concurent, cu aproximativ 1,3 miliarde de utilizatori, este colegul Facebook Messenger.

Educația la distanță pe WhatsApp

După ce WhatsApp și-a câștigat renumele de cel mai utilizat serviciu de mesagerie, cu peste două miliarde de utilizatori, WhatsApp devine și cea mai utilizată platformă pentru școala online.

Potrivit unui sondaj realizat de ASER Center, s-a constatat că WhatsApp este mijlocul cel mai frecvent utilizat pentru a trimite materialele de învățare elevilor în timpul perioadei de carantină.

În primul său sondaj telefonic realizat în luna septembrie a acestui an, ASER a explorat furnizarea și accesul la mecanisme, materiale și activități de educație la distanță pentru copiii din India rurală și modalitățile prin care copiii și familiile se descurcă cu școala de la distanță.